Stránky

pondělí, srpna 08, 2016

Životy spisovatelů ... Virginia Woolf


„Provádí s jazykem totéž, co Jimi Hendrix s kytarou“ řekl o Virginii Woolf spisovatel Michael Cunningham. Lépe to vystihnout nemohl. Se slovy to opravdu uměla, stala se uznávanou spisovatelkou a její díla jsou dodnes pro mnohé autory inspirací. Jaká ve skutečnosti byla a co ji v životě nejvíce ovlivnilo? Pojďme se společně podívat na příběh této výjimečné ženy.


„..život je to, co člověk vidí v lidských očích..“ V. Woolf


K rozhodnutí stát se spisovatelkou dospěla Virginia již v dětství a začala s psaním deníku, což ji vydrželo po celý život. Mimo jiné se tímto mohla vypsat z věcí, které ji trápily a neměla se s nimi komu svěřit. Její mladí nebylo zrovna procházka růžovým sadem. Vyrůstala v puritánské výchově s několika sourozenci, byla sexuálně zneužívána svým starším bratrem Geraldem a po smrti matky se z otce stal tyran, jehož smrt byla pro Virginii vysvobozením. V té době už ale Virginia trpěla psychickými problémy. Trauma způsobené vlastním bratrem a otcem ji uzavřelo před muži a není divu, že začala tíhnout k ženám, po stránce přátelské i intimní.


„Všechny citové extrémy jsou spojené s šílenstvím.“ V. Woolf

Po smrti otce se spolu se sestrou stěhuje do Bloomsbury, kde se stává členkou skupiny Bloomsbury Group, která sdružuje avantgardní umělce a intelektuály. Zde se seznamuje s mužem, který pomůže překonat její odpor k opačnému pohlaví a za pár let se stane jejím manželem. Virginia zahajuje kariéru esejistky v Times Literary Supplement a za svůj život napíše přes 500 esejí. Rok po tomto započetí spisovatelské dráhy umírá bratr Toby, Virginie se psychicky hroutí a pokouší se o první sebevraždu. Během jejího života k těmto stavům dojde ještě několikrát.

 
Život Virginie Woolf v datech


Po spoustě utrpení začíná život Virginie nabírat nový směr. Stává se manželkou Leonarda Woolfa, ve kterém nachází podporu a životní lásku. Virginia si začíná psát spisovatelský deník a zanedlouho vychází její první román Plavba a je, stejně jako druhý román Noc a den, ještě románem tradičním, tedy s dějem a zápletkou. Společně s manželem kupují tiskařský stroj a zakládají nakladatelství Hogarth Press, které bude vydávat knihy Sigmunda Freuda, T. S. Eliota i samotné zakladatelky.


„Knihy jsou zrcadly duše.“ V. Woolf

Na základě psychoanalýzy S. Freuda Virginia zkoumá své psychické problémy. Lékaři je diagnostikována bipolární porucha a doporučeno klidné prostřední. S Leonardem kupují Monk´s House ve státě Sussex, ve kterém má Virginia svou pracovnu. Plně se věnuje psaní a nachází svůj osobitý styl, který představí v dílech Jákobův pokoj, Paní Dallowayová, K majáku a Vlny. Těmito díly vnáší do literatury techniku známou jako proud vědomí, pří které dochází k prolínání času a klade se důraz na myšlenky a pocity postav. Virginia se stává uznávanou autorkou a výraznou osobností anglického modernismu. 



Pracovna V. Woolf, zdroj

Oblíbené křeslo V. Woolf, ve kterém ráda četla, zdroj

Virginia se mimo jiné zapříčinila i o rozvoj feminismu. Ve svých esejích se zaměřovala na ženy a literaturu a poukazovala na přístup společnosti, která stále ženské autorky příliš neuznávala a nedávala prostor k projevu. Žena měla svou roli v domácnosti a muž jí byl nadřazený. Virginia vyzývala ženy, aby psaly, tvořily a nebály se. Uznávala Emily Brönte a Jane Austen, které jsou dodnes významnou součástí klasické literatury.


„Pokud neříkáte pravdu o sobě, nemůžete jí říkat o jiných lidech.“ V. Woolf

I přes své úspěchy trpěla Virginia stále depresemi, které ještě podpořil rozpuk 2. světové války. Leonard byl Žid a spolu s Virginii se zúčastnil protifašistického odboje. Plná strachu a neštěstí napsala Virginia svému muži dopis na rozloučenou a vstoupila do řeky Ouse blízko domu, v níž si vzala život.

Dopis na rozloučenou z knihy Hodiny od M. Cunninghama, zdroj

„Zničili jsme cosi svou přítomností, možná svět.“ V. Woolf

Pokud jste milovníci Virginie Woolf, doporučuji knihu Hodiny od M. Cunninghama, která se dočkala i filmového zpracování a vyobrazuje život této vnímavé a jedinečné spisovatelky.

Jestliže se chcete pustit do čtení knih od Virginie Woolf, profesor Hilský (manžel překladatelky knih od V. Woolf) doporučuje začít s povídkami nebo s knihou Orlando. Já osobně začala s Paní Dallowayovou a i když mi trvalo trošku déle se začíst, zanedlouho jsem si zvykla a zařadila Virginii mezi své oblíbené autory.

Napište mi do komentářů, zda jste od Virginie Woolf něco četli a jak se vám její knihy líbí. Oblíbili jste si ji nebo ji nemůžete přijít na chuť? Nebo se na její knihy teprve chystáte? :)


Zdroje: 
www.topzine.cz
www.wikipedia.org
www.aluze.cz
www.rozhlas.cz
www.ceskatelevize.cz
www.studentpoint.cz
www.zivotopisyonline.cz
www.ahomewithheartblog.blogspot.com



Žádné komentáře:

Okomentovat