Stránky

pondělí, ledna 23, 2017

Volba - klíčový okamžik

Měsíc co měsíc přicházejí na český trh knižní novinky ze všech koutů světa a často není jednoduché si v té záplavě vybrat. Od toho je tady spolehlivě fungující marketing, který má za úkol náš výběr usnadnit a vyzdvihnout ty nejlepší. Dílo od světoznámého autora. Přeloženo do třiceti jazyků. New York Times Bestseller. Knihy polepeny a popsány řadou ocenění určuji trend. Pokud se ale nenecháte strhnout masou a porozhlédnete se po české scéně, můžete být nakonec mile překvapeni. Třeba knihou Volba od ostravského autora Jakuba Trpiše, která loni vyšla v přepracovaném vydání.


Vzhledem kniha nepůsobí zrovna lákavě a na první pohled by zapadla do oddělení učebnic, díky čemuž je na pultech knihkupectví lehce přehlédnutelná. Anotací už ale dokáže navnadit. Tomáš se nachází v období, kdy ve svém životě přestává nacházet smysl. Manželská krize, nechuť do práce, stagnace. A ve spánku, kdy by měl unikat do klidu, přicházejí sny z budoucnosti. Dystopické noční můry, které by nikdo nechtěl prožít na vlastní kůži. Na druhou stranu tvoří v knize velmi čtivé pasáže a autor se v nich pohybuje jistěji než v situacích z běžného života.

Tomáš se rozhodne se svým životem něco dělat a vyhledá psychologa Kohla, který se namísto standardních psychologických postupů opírá o původní duchovní nauky a zasvěcuje Tomáše do věčného souboje duše a ega. Čtenář se tedy prostřednictvím terapií a dialogů dozvídá o učení, které bylo vlastní například Toltékům. Ve Volbě je tímto způsobem shrnuto vše podstatné z toho, co se nám snaží říct zástup knih zaměřených na osobní rozvoj.

Většina potřebuje na vnitřní proměnu roky, Tomáš je ale učenlivý a již brzy najde ve svém životě opět smysl. Jen děsivé sny přetrvávají. Nic se ale neděje bezdůvodně a náš hrdina zjistí, že i obyčejný člověk jako je on, může pomoci zabránit situacím, které mají dopad na celou společnost. A je postaven před volbu, zda se schovat do ústraní a žit spokojený život s rodinou nebo jednat. 


Jakub Trpiš, zdroj
Ve Volbě najdete tak od všeho trochu. Osobní rozvoj, filozofii a politiku. Jedná se o autorovu prvotinu a tento fakt je při čtení zřejmý. Místy kniha působí trochu i naivně, ale tyto nedostatky nemění nic na tom, že v sobě nese velmi aktuální témata a poukazuje na problematiku, která lidstvo provází od nepaměti. Diktátorský režim. Manipulace. Touha po moci. Neschopnost vidět v širším měřítku a poučit se z minulosti. Strach.

Přečtěte si ji. Ne proto, že to bude to nejlepší, co jste kdy četli nebo proto, že by vám změnila život. Ale protože vám může ukázat, že nemusíte žít život, který vám nevyhovuje. Že i jeden člověk může ovlivnit životy druhých. A že každá volba má svůj dopad.


3 komentáře:

  1. Kniha volba je úžasná. Vrele doporučuji ji všem kdo hledá sebe a smysl života.

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha mi přišla v pravou chvíli do života. Úžasná- doporučuji k sebe poznání. ❤

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se dostalo do ruky třetí vydání právě proto, že mě zaujalo obálkou, která je teď fialová a úplně jiná :)

    OdpovědětVymazat